Startup finanszírozás, kockázati tőkebefektetés, bizalmi vagyonbefektetés

Bizalmi befektetés és kockázati tőke

Kivételes korai fázisú technológiai vállalatokba invesztálunk, amelyek valós és globális problémákat oldanak meg.

Mi az a kockázati tőke?

A kockázati tőke (VC) a magántőke azon részhalmaza, amely a gyorsan növekvő induló vállalkozások finanszírozására összpontosít. A kockázatitőke-befektetési alapok jómódú magánszemélyek és/vagy intézményi befektetők csoportjaiból származó összevont tőkéből állnak, és jellemzően kockázatitőke-cégek kezelik. A kockázatitőke-pénzt jelentős piaci potenciállal rendelkező induló vállalkozások számára tartják fenn, és az üzleti életciklus számos szakaszában befektethető.

Ötlet:

egy vállalkozónak „ötlete” születik egy üzleti vállalkozáshoz
Bootstrapping:
Ha a vállalkozó rendelkezik a vállalkozás elindításához szükséges forrásokkal, akkor azt a vállalkozó saját pénzéből finanszírozhatja (vagyis „bootstrappel”).
Angyali befektetők:
Ha a vállalkozónak nincs pénze a beindításhoz, az angyalbefektetők „magvetőtőkével” finanszírozhatják a vállalkozás kezdeti szakaszát. Az angyalbefektetők általában egy „ötletbe” szeretnének fektetni. Ez az induló befektetés legkockázatosabb szakasza, de eredendően ez kínálja a legnagyobb megtérülést.
VC – Korai szakasz

Amint a cég/termék/szolgáltatás bevált, a vállalkozó további finanszírozást keres az üzleti vállalkozás bővítéséhez.

VC – Közép és késői szakasz

A vállalkozás tulajdonosa továbbra is több pénzt gyűjt a műveletek és a terjeszkedés finanszírozására. Minden alkalommal, amikor a tulajdonos pénzt gyűjt, azt a finanszírozás „körének” tekintik, és betűvel jelölik (azaz A sorozat, B sorozat, C sorozat stb.). Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a vállalkozás likviditási eseményt (például IPO) nem tapasztal.

IPO: Eltekintve az egyesüléstől vagy felvásárlástól, a hagyományos IPO általában minden üzleti vállalkozás utolsó lépése. Ennek a lépésnek az a célja, hogy nyilvános ajánlattétel útján tőkét vonjon be, és tőzsdén jegyzett vállalkozássá váljon. A hagyományos tőzsdei bevezetési eljárásnak más alternatívái is léteznek, de ritkábban fordulnak elő.

Történelmileg a kockázati tőke olyan eszközosztály, amely elérhetetlen volt az átlagos befektető számára. Az elmúlt évtizedben a kockázati tőke minden szakaszában megnövekedtek a befektetések, és az egyes akkreditált befektetők és intézmények egyaránt könnyebben hozzáférhetők voltak. A Bizalmi Befektető Kft. az energiaipart érintő befektetésekre specializálódott (az angyali befektetéstől a késői VC-ig), és örömmel vesszük, ha befektetőtársak csatlakoznak hozzánk.